Tästä se lähtee

Istun työpisteeni ääressä ja katson ulos. Rapa-asuiset työmiehet kiitävät sisään ja ulos viereisen rapun kellarista. Molemmissa käsissä roikkuu sangollinen putkiremontin purkujätettä. Hartiat, hauikset, selkä ja reidet ovat kovilla, kun tiili-betoni-hiekkamössö nousee portaita ja lentää kaaressa jätelavalle. Ei tarvitse kavereiden lähteä iltasella salille tai lenkille. Kateeksi käy, ainakin vähän. Päätetyöläinen pääsee fyysiseen flow-tilaan lähinnä kerran vuodessa mökkityöleirillä, johon hyvässä lykyssä kuuluu puusavottaa, remonttihommia, puutarhatöitä ja kaiken maailman kärräämistä, vetämistä, nostamista, työntämistä, heittämistä ja kantamista. Siis kaikkea sitä mihin meidät on oikeasti tehty.

Viime syksynä tein jotain minulle epätyypillistä: Ilmoittauduin Personal Trainer -koulutukseen. En oppiakseni uutta ammattia (niitä minulla on jo tarpeeksi), vaan oppiakseni uutta ……. no, jotain UUTTA! Ensimmäinen kurssiviikonloppu on takana ja on käynyt ilmi, että tulen oppimaan paljon uutta: liikunnasta, terveydestä, kehosta, kunnosta, ravinnosta, valmennuksesta, motivoinnista, markkinoinnista, tavoitteista ja keinoista niiden saavuttamiseksi. Siis tiivis paketti ihmistiedettä luvassa!

Mutta palataanpa takaisin niihin remonttimiehiin. Jos kaikki tekisimme töitä niin kuin he, ei personal trainereita ja liikunnanohjaajia tarvittaisi. Terveen ihmisen fyysinen hyvinvointi koostuu oikeasta ravinnosta, levosta ja liikunnasta höystettynä raittiilla ilmalla ja psykologisilla tekijöillä, kuten sopivat haasteet ja sosiaaliset suhteet. Nykyaika yrittää sinnikkäästi vierottaa meitä näistä perusoikeuksistamme. Ei kun vastaiskuun!

Kunnianhimoinen tavoitteeni on pitää liikunta- (ja hyvinvointi)päiväkirjaa havainnosta, oivalluksista ja opeista, jotka koulutusjakson aikana tarttuvat takkiin tai edes kulkevat pään läpi. Minusta ei tule himoliikkujaa, huippuvalmentajaa tai ravintoterapeuttia tämän vuoden aikana, mutta jos käteen jää hyvänolon työkalupakki, jolla autan itseäni ja ehkä muitakin arjen haasteissa – niin tavoite on saavutettu !