Ensimmäinen asiakas – huonokuntoinen ja haastava

Edellisestä päiväkirjamerkinnästä on kulunut jo melkein vuosi. Tässä välissä on tapahtunut muutama remontti, valmistuminen PT:ksi ja oman kunnon romahtaminen. Nyt on pakko aloittaa uusi elämä. Opemme Jukka kehotti kaikkia ottamaan itsensä ensimmäiseksi harjoitusasiakkaaksi. Niinpä teen siis minäkin. Lauantaina kävin ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneen vuoteen Kisiksessä (Kisahallissa) tekemässä alkutestit itselleni. Karu totuus paljastui. Liikkuvuuteni tiesin onnettomaksi (varsinkin alavartalo), mutta nyt on rapistunut lihaskuntokin:

Tehdään 30 sekunnin aikana niin monta puhdasta suoritusta kuin ehtii:

Liike Tulos Viitearvo (50-59 v. nainen) Tuomio
Kyykky (alaraajat) 21 kpl 17-21 Keskinkertainen
Etunojapunnerrus (yläraajat) 14 kpl 14 – 17 Keskinkertainen
Istumaannousu (vatsalihakset) 20 kpl yli 11 Erinomainen 🙂

Ottaen huomioon, että olen ikähaarukan alarajalla, ovat ylävartalon lihakset itse asiassa välttävässä kunnossa. No, tämän oivaltamiseen en olisi tarvinnut testejä. Tunnenhan voimattomuuden jokapäiväisessä elämässäni. Nyt siihen tulee muutos ja toivottavasti saan samalla jatkuvasti kiusaavan migreenin kuriin.

Laskin ja mittasin myös kehon muita ”tunnuslukuja” , mutta piilotin ne salasanan taakse treenit.net  -palveluun. Nyt pulpahtikin mieleeni, että kehonkoostumusvaaka olisi kiva hankkia. Ja nyt sen saisi 35 euroa netistä – käynpä ostamassa…

… Se oli nopeaa, kohta voin todentaa lihasmassan, rasvaprosentin, luuntiheyden, nestetasapainon ja kaloritarpeen. Minäkin taidan hurahtaa tänä nykypäivän mittausbuumiin.

jumppapallo

Päivän heräteostos…

Palaan nyt koneelle kahden tunnin jälkeen. Kävin hieronnassa ja olo on taivaallinen. Hartioiden ja yläselän hieronta on aivan ehdoton lääke migreeniin. Samalla reissulla tuli ostettua 75 cm jumppapallo. Näitä välineitä rupeaa olemaan jo arsenaali, ja minä olen se, joka on koko elämänsä saarnannut välineurheilua vastaan ;).

Mutta mennäänpä takaisin testaukseen. Hyvä kunto koostuu liikkuvuudesta, lihaskunnosta ja kestävyydestä ja kehonkoostumuksesta. Nämä täytyisi asiakkaalta – tässä tapauksessa itseltä – alkuun testata ja mitata. Liikkuvuuden ja lihaskunnon tilanne tuli kursoorisesti selvitettyä. Kehonkoostumus selviää, kun saan juuri tilaamani vaa’an postissa. Jäljellä on kestävyys. Se selviäisi esim. Cooperin testillä, mutta kuntoni ei kestä 12 minuutin revitystä. UKK kävely voisi olla ok, mutta toisaalta vanhalle hölkkääjälle ei sekään välttämättä anna totuudenmukaista kuvaa.

Siispä teen 500 metrin hölkkätestin. Siinä edetään 500 metrin matka oman kunnon mukaan hölkäten/juosten. Välittömästi suorituksen jälkeen mitataan loppusyke ja matkaan kulutettu aika. Kuntoa voi testata lukuisilla tavoilla. Oleellista on, että ”testiolosuhteet” pysyvät testikertojen välillä samana, muuten tulokset eivät ole vertailukelpoisia. Siispä odotan hieman lämpimämpää keliä, ja yritän löytää 500 metrin pätkän sulaa tietä. Merkkaan ylös myös suorituksen kellonajan ja sen, milloin on viimeksi tullut syötyä ja kuinka rasittava päivä on ollut.

Tänään olisi illalla Core ja venyttely -jumppa. Hierontapäivä ei todellakaan ole oikeaoppinen jumppapäivä, mutta nyt oli jatkuvan päänsäryn takia otettava hieronta samalle päivälle. Onneksi tässä on monta tuntia välissä. Täytyy malttaa ottaa iisisti ja keskittyä siihen venyttelyyn. Ai niin – unohdin taas juoda hieronnan jäljeen.  Nopeasti merisuola-sitruunavettä koneeseen!

Sekoitukseni:

  • 1 l vettä
  • ½ tl harmaata merisuolaa
  • ½ sitruunan mehu – vähempikin riittää maku ratkaisee.